Coronavirus -
sådan forholder vi os

Læs mere

Aftentid med fokus på nærvær, fællesskab og omsorg


For patienterne på Vejlefjord Rehabilitering er dagen typisk fyldt ud med skemalagte genoptræningsaktiviteter, og ofte har de behov for at hvile og restituere sidst på dagen. For aftensygeplejerskerne er det vigtigt at hjælpe patienterne til at få en god afslutning på dagen, hvad enten det er at tale om dagens oplevelser, fælles aftenaktiviteter eller hjælp til at komme i seng om aftenen.

På Vejlefjord Rehabilitering tilrettelægges rehabiliteringen og genoptræningen altid med udgangspunkt i patientens aktuelle behov og færdigheder. Vi har mange års erfaring i at behandle patienter, der har været igennem et alvorligt sygdomsforløb, som f.eks. kan være en erhvervet hjerneskade. Mange af vores patienter kommer på Vejlefjord i et tolvugers genoptræningsforløb, så det er vigtigt, at hverdagen også bliver afvekslende og hyggelig, da Vejlefjord er deres base og ”andet hjem” i de måneder, opholdet varer.

Vægt på grundlæggende sygepleje

”Som aftensygeplejerske har vi ofte fokus på den grundlæggende sygepleje i forhold til patienten. Vi hjælper patienterne til at få en god afslutning på dagen. Vi forsøger at finde den rigtige balance mellem pleje, omsorg og nærvær, så patienten føler sig godt tilpas med udgangspunkt i deres aktuelle situation. Vi er opmærksomme på en række ting, som f.eks. har patienten behov for hvile, er patienten lejret godt ved bordet eller i sengen i de tilfælde, hvor der er lammelser i dele af kroppen, er patienten smertedækket, får patienten den rigtige kost i forhold til ernæring og fordøjelse og får patienten tilstrækkelig søvn. Men vi er også opmærksomme på at snakke om de ting, der måske fylder fra dagens træningsprogram eller andre udfordringer” forklarer sygeplejerske Jette Nygaard, der arbejder som fast aftensygeplejerske på Vejlefjord Rehabilitering.

En aftenvagt på Vejlefjord er i tidsrummet fra kl. 15. til kl. 23. Der er tre sygeplejersker/pædagoger/

hjælpere på aftenholdet, som dækker de to etager med i alt 30 sengepladser.

Aktiviteter tilpasses patienternes formåen

”Vi følger med i patienternes daglige træningsprogram, som typisk varierer fra dag til dag, så vi har føling med deres forløb, og hvor langt de er i genoptræningsforløbet. Der kan være stor forskel på patienternes ønsker og behov. Nogle efterspørger aktiviteter, og andre har mere behov for nærvær og tryghed, og at vi har tid til at tage en lille snak om de tanker, der fylder” uddyber Jette.

Afhængig af hvor selvhjulpne patienterne er, forsøger aftenholdet at arrangere forskellige aktiviteter. Det kan være at gå en tur efter dagens træningsprogram, men det kan også være højtlæsning af H.C. Andersen, eller fælles Bingo-spil.

”Vi har f.eks. haft et arrangement med en lokal historiker, som kom og fortalte om stedets historie, og det var patienterne rigtig glade for” fortsætter Jette.

For Vejlefjord er det vigtigt at gøre opholdet så hyggeligt og hjemligt som muligt. Patienterne kan altid tage en kop kaffe eller te i fællesstuen, og i det fælles køleskab er der altid brød og ost til at smøre en ostemad. Ifølge Jette skal der være plads og ressourcer til forkælelse af patienterne.

Efter aftensmaden finder nogle af patienterne gerne sammen i fjernsynsstuen, hvor de også har mulighed for at snakke sammen om dagens oplevelser.

Nærvær, omsorg og øjenkontakt er essentielt

En erhvervet hjerneskade kan for mange betyde store motoriske og neuropsykologiske udfordringer med en ofte meget forandret hverdag til følge.

”Som hjerneskadepatient tænker du over, hvordan du bliver set af dine omgivelser, og det kan være vigtigt, at tale om disse tanker. Patienten har måske svært ved at tale, kan måske ikke kontrollere sine ansigtsudtryk på grund af lammelse, eller kan måske kun sidde i akavede stillinger. Som sygeplejersker, er vi er med vores viden og baggrund måske lidt nemmere at tale med, og vi kan forstå deres frustrationer” forklarer Jette.

Aftenholdet har en vigtig rolle i at opfange patienternes sindsstemning. Måske kan de ved en god snak med patienten få bearbejdet de mange tanker og eventuelle udfordringer der fylder.

”Er der vigtige observationer som træningsholdet skal kende til, sørger vi selvfølgelig for at give informationerne videre via mail eller kontakt”, uddyber Jette.

For en stor del af patienterne har fællesskabet med de andre patienter stor betydning. Mange af patienterne får venner for livet, hvor de f.eks. opretter lukkede facebookgrupper, så de kan bevare kontakten, når opholdet på Vejlefjord er afsluttet.


<< Tilbage til nyhedsoversigt