Kender du det, at der kommer et tidspunkt, hvor man helt naturligt gør status? Hvor det er oplagt at se tilbage på, det der var og tænke det ind i en ny kontekst. 2025 er et af de tidspunkter på Vejlefjord Rehabilitering. Her markerer vi nemlig ikke bare ét jubilæum. Hele to jubilæer skal fejres.

Gennem 125 år har stedet været en hjørnesten inden for rehabilitering, og de sidste 40 år har vi været blandt pionererne inden for neurorehabilitering. Det giver anledning til at gøre status, siger markedschef og sygeplejerske Birgitte Vikne.

”Der bliver talt meget om, at vi står i et paradigmeskifte indenfor neurorehabiliteringen, så lad os få en fælles refleksion og retning: Hvad tænker vi, og hvor er vi på vej hen? Den dialog vil vi gerne facilitere sammen med eksperterne i Danmark, vores samarbejdspartnere og fagpersonerne i kommunerne.”

Dermed løfter hun også lidt af sløret for, hvad jubilæumsåret kommer til at byde på. Løbende gennem 2025 er der planlagt jubilæumsaktiviteter, som på forskellig vis favner både patienter, pårørende, medarbejdere og samarbejdspartnere. Der er mange gode ting i vente. Så meget vil Birgitte Vikne gerne afsløre, selvom hun insisterer på at bevare et vist overraskelsesmoment.

Vi er blandt andet gået sammen med Center for Hjerneskade og Hjerneskadeforeningen om at lave et fælles arrangement i København den 20. august. Derudover afholder vi vores årlige temadag for fagprofessionelle den 1. september, hvor vi i år har fokus på neurorehabilitering i et historisk perspektiv.

Startede med en ung læges vision

Vejlefjords Rehabiliterings historie er en lang rejse, der startede med en ung læges vision om at skabe et sanatorium for mennesker med tuberkulose. Den unge læge hed Christian Saugman. Han havde selv overlevet tuberkulose i en tid, hvor der ikke fandtes behandlingssteder i Danmark til dem, som blev ramt af sygdommen.

Inspireret af Hermann Brehmer og bjergterapien mente han, at tuberkulosepatienter skulle have masser af frisk luft kombineret med den rette mængde motion, hvile og en ordentlig kost. Han gjorde sig derfor umage med at finde et naturskønt og afsidesliggende sted, hvor ”luften var ren og god”. Det lykkedes på nordsiden af Vejle Fjord. Her åbnede Danmarks første tuberkulosehospital, Sanatorie for Brystsyge, den 1. marts 1900.

Et halvt århundrede senere var tuberkulosen tæt på at være udryddet i Danmark, og tiden var løbet fra Christian Saugmans hjertebarn. I 1957 åbnede Jysk Nervesanatorium derfor på stedet. Fra 1985 blev kernekompetencen at tilbyde rehabilitering til voksne mennesker med erhvervet hjerneskade. Sidenhen kom også unge mennesker og børn til.

Udvikling og fornyelse

Mon Christian Saugman havde fantasi til at forestille sig, at mennesker gennem 125 år vedvarende ville søge mod Vejlefjord med det fælles mål at få det bedre? Det er svært at vide. Fra sin grav på Willemins Høj i hjertet af parken kan han fra første parket følge med i den udvikling og fornyelse, som det sted han skabte, fortsætter med at gennemleve.

Noget af det særlige ved Vejlefjord er, at vi har formået at ændre os med tiden. Vi er til for at hjælpe andre, og derfor skal vi kunne tilpasse os behovene. Det er vores fornemmeste opgave at lytte efter, når nogen fortæller os, hvad de rent faktisk har brug for, at vi hjælper dem med, siger Birgitte Vikne.

Og det føles det som et privilegium, at være med på den rejse, fortæller hun.

”Det er meget spændende. Vi har så meget at tilbyde på Vejlefjord Rehabilitering, fordi der er samlet utrolig meget viden og erfaring hos os. Samtidig er der også meget, vi fortsat kan blive bedre til. Vi udvikler os hele tiden, og vi lukker ikke øjnene for det, der er svært.”

Højt specialiseret botilbud

Fagligt fyrtårn

Med Træskohage Fyr i ’baghaven’ falder det naturligt for Vejlefjord Rehabilitering at markere sig som et fagligt fyrtårn inden for neurorehabilitering. Stedets kontinuerlige fokus på faglighed og evnen til at række ud i verden passer som fod i hose med Christian Saugmans visioner, mener Birgitte Vikne og understreger:

Det er ikke kun dem, som er så heldige at komme her, der skal have glæde af, det vi laver.

Men det forpligtiger også, forklarer hun.

”Faglighed og ordentlighed er de vigtigste værdier, der driver os. Derfor skal vi bidrage med at udvikle viden, og vi skal være med til at løfte opgaven, når det kommer til at vise den betydning rehabilitering har, og hvad der er muligt at opnå med rehabilitering. Her spiller vores forskningsafdeling en vigtig rolle, men det handler også om, at vi for eksempel tager et medansvar for at uddanne både fysioterapeuter, ergoterapeuter, sygeplejersker, logopæder og psykologer i vores dagligdag.”

På mange måder er Vejlefjord Rehabilitering en særlig størrelse, siger hun.

”Vi er en forholdsvis lille arbejdsplads, hvor vi sammen løfter det hele. Det betyder, at tingene nogle gange tager længere tid, men styrken er, at det vi laver bliver bedre, når vi bruger dem, der forstår stedet. Når jeg for eksempel er ude og aflevere ’Neurosygeplejerskens lommebog’ eller ’Neuropædagogens lommebog’, så er det et produkt, vi har udviklet. Det er ansatte på Vejlefjord, der sammen har brugt tid på at skabe et materiale, som flere neurologiske afdelinger i hele landet nu drager nytte af.”

ansat på vejlefjord rehabilitering

Vejlefjord-ånden

Der er sket meget siden Sanatorie for Brystsyge blev indviet. Og så alligevel ikke. Mange af Christian Saugmans tanker og værdier lever videre den dag i dag. Selvom beboere, patienter og medarbejdere for længst er flyttet ud af de gamle bygninger og ind i mere moderne faciliteter, så er frisk luft, motion, hvile og god mad stadig i højsædet. Roen er her fortsat, og naturen er akkurat lige så ”smilende og af enestående skønhed,” som dengang Christian Saugman faldt for stedet. Året rundt inddrager patienter, beboere og medarbejdere på daglig basis de naturskønne omgivelser i rehabiliteringen, og den unikke placering bliver stadigvæk fremhævet.

En del af jubilæumsåret vil vi bruge på at genopfriske vores historie. Derfor har vi igangsat et parkprojekt, der blandt andet handler om at gøre parken afasivenlig og stierne endnu mere farbare, så vores patienter i kørestol bedre kan komme rundt, fortæller Birgitte Vikne.

I løbet af 2025 åbner ’Den historiske park’ med fornyelser, der er skabt i respekt for den ånd, som er allestedsnærværende på Vejlefjord, og som kryber ind under huden på de mennesker, der holder af stedet. Birgitte Vikne mener da også, at Christian Saugman ville være stolt, hvis han kunne opleve, hvordan Sanatorie for Brystsyge har udviklet til at være det Vejlefjord, som vi kender i dag.

”Forestil dig, hvis han kunne se, at de kurveje han grundlagde for 125 år siden stadig bliver brugt aktivt som en del af rehabiliteringen i dag, og at vi her i lille Stouby stadig formår at gøre os gældende ude i verden. Det må da gøre ham stolt.”