Sådan lyder det fra den erfarne fysioterapeut Marie Bing. Ny Fjordbo er hendes hjertebarn, og det er de unge beboere, hendes hjerte banker for. I mange år har hun ydet sit bedste for at bringe dem godt videre i livet. Og at det altid er den unge, der er i fokus på Ny Fjordbo, hersker der ikke nogen tvivl om, når man spørger Marie Bing.

”Jeg føler, at de unge virkelig kan mærke, at jeg gør alt for, at vi skal opnå det, som de gerne vil. På Ny Fjordbo kigger vi på hver enkelt beboer og spørger: ’Hvad har lige præcis du brug for?’ Vi har altid den unge i fokus, og vi arbejder henimod de samme mål,” siger Marie Bing.

Håbet er en stærk motivation

Et mål består af mange delmål. Det ved Marie Bing, og den viden involverer hun altid de unge i. Det kan nogle gange være svært at forstå, hvorfor man skal træne hoften og knæet, forklarer hun, når man for eksempel ’bare’ gerne vil op og gå hurtigst muligt. Men delmålene er nødvendige for hele den komplekse bevægelse, som blandt andet et skridt er. Det er en lang og sej kamp, fortæller Marie Bing.

”De unge kæmper med alt, hvad de har. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Derfor bliver jeg så vanvittig stolt af dem, når de jagter et mål – og det så lykkes. Jeg bliver så stolt på deres vegne. Virkelig!”

Derfor er det også hårdt, forklarer Marie Bing, når det mål, som den unge arbejder så ihærdigt for at opnå, ikke altid lader sig realisere. Her har Marie Bing og hendes kollegaer en rolle i at støtte den unge i processen med at erkende en begrænsning. Det handler om at opnå en vis grad af accept i forhold til, hvad der så i stedet for kan lade sig gøre. For der er altid noget, der er muligt, hvis du spørger Marie Bing.

”Man må aldrig slukke håbet. Den motivation, der ligger i et håb kan den unge bruge til så meget. Det er så stærk en drivkraft,” siger Marie Bing.

’De unge skal vide, at der er en verden udenfor’

Verden buldrer afsted. Men når man som ung bliver ramt af en hjerneskade, går tilværelsen ofte i stå. Det kan være i en kortere eller længere periode, fortæller Marie Bing. Derfor er hun bevidst om at præsentere nye ’hippe’ tendenser for de unge beboere på Ny Fjordbo.

”Jeg gør meget ud af, at de unge skal vide, at der er en verden udenfor. Jeg kan for eksempel godt finde på at sætte en sang på til træningen og sige til de unge: ’Det er det her, man lytter til nu – det er det nye sort’. Så kan det godt være, at de rynker lidt på næsen, men de kommer alligevel tit efter træningen og spørger: ’Kan du lige tilføje den til min playliste?’”

Som fysioterapeut er Marie Bings fokus helt naturligt meget på de unges fysiske træning. Men det er langt fra nok. Når man er ansat på Ny Fjordbo, så arbejder man nemlig helhedsorienteret, lyder det fra Marie Bing:

”Nogle gange er det faktisk nemmere at snakke om noget, der er svært, mens man er fysisk aktiv eller man har opmærksomheden på noget andet. Så kan det være lettere lige at sige: ’Jeg er faktisk ked af det her’. Så er det der, at vi er. Det skal vi kunne være i sammen med den unge, og så må vi parkere træningen for en stund”.

Dygtige ’stilladsarbejdere’

Marie Bing betegner sig selv og sine kollegaer som dygtige ’stilladsarbejdere’. Og det skal forstås på den mest kærlige og pædagogiske måde, understreger hun. Stilladset, fortæller hun, er bygget op omkring hver enkelt ung. Det støtter den unge ud fra de behov, som han eller hun har – nogle har brug for meget ’stillads’, andre for mindre. Hen ad vejen og i takt med den unges udvikling hjælper personalet med gradvist at fjerne dele af stilladset, for at se om den unge kan klare sig med mindre støtte. Hvis ikke – så bygger de stilladset lidt op igen, indtil tiden endnu en gang er inde til at fjerne dele af det.

”Jeg er så glad for at arbejde på Ny Fjordbo, fordi jeg kan mærke, at mine kollegaer også brænder for det. Mine kollegaer gør et sindssygt godt stykke arbejde, og vi respekterer hinanden med den faglighed, vi hver især har. Jeg synes, at vi har det godt sammen, og jeg synes, at vi har en rigtig god leder,” siger Marie Bing.

På Ny Fjordbo tager mange unge heldigvis afsked med stedet uden ret meget ’stillads’ omkring sig. Men nogle unge vil fortsat have brug for en høj grad af ’stillads’, når de forlader stedet. Derfor prioriteres det altid højt på Ny Fjordbo at hjælpe de unge godt videre på deres vej, fortæller Marie Bing.

”De unge der fortsat har brug for meget støtte, hjælper vi videre så grundigt, som vi kan med statusrapporter og personlige samtaler med for eksempel kommende terapeuter og personale. Vi siger også altid, at man må ringe eller skrive ved behov”.

Marie Bing håber, at mange tidligere beboere ligger vejen forbi deres gamle hjem, når stedet fejrer 10 års jubilæum.

”Det vil virkelig betyde meget for mig,” siger hun.