”Det er jo bare en omvæltning! Altså – det er et knaldgodt sted. Det er positivt, at der er så mange unge her, og at der et godt sammenhold. Personalet ser mig som en ung pige med ressourcer. De ser mit ’jeg’ – at sådan er jeg lige. Bare det at de siger godmorgen til mig hver morgen – det er jo så lille en ting, men det betyder så meget,” siger Stine.

Stine er glad for ’demokratiet’ på Ny Fjordbo, hvor hun og de andre unge beboere er med til at bestemme indholdet af de sociale aktiviteter, der arrangeres. Det store værelse med kvisten, hvor Stine bor er hyggeligt indrettet med billeder af familie og venner, og fra sin seng har hun udsigt over parken og til den smukke gamle bygning, der huser Hotel Vejlefjord.

Den dag livet gik i sort

Stine var ude at ride på sin hest. Det var sommer, og hun var lige stoppet på efterskole. Efter sommerferien glædede Stine sig til at starte på STX. Mens så gik alt i sort. Stine husker ikke præcist, hvad der skete. Måske snublede hesten, og hun mistede balancen. Hun faldt i hvert fald af.

”Jeg landede uheldigt, så det var mest hovedet, der tog skade, selvom jeg havde ridehjelm på,” siger Stine.

Det er halvandet år siden ulykken skete. Stine har delvist mistet førligheden i arme og ben og sidder i dag i kørestol. Hendes største mål er at komme op at gå igen, men det allerbedste ville nu være at kunne ride igen, siger hun.

Et forandret selvbillede

Før ulykken var Stine en meget aktiv pige, og det er ikke let at acceptere den fysiske begrænsning, som hun nu oplever.

”Før min ulykke var jeg jo en pige, der kunne træne og træne og træne. Jeg kunne godt lide at træne, og jeg har også spillet meget håndbold. Så det er omvæltning for mig at skulle sidde så meget ned”.

Derfor er det vigtigt for Stine, at hun kan mærke, at personalet træner målrettet sammen med hende.

”Vi træner meget stående balance og skridt frem og tilbage. De ser ikke mine begrænsninger. De vil hellere udfordre mig, end at se på mig som en der ikke kan noget som helst. Det er jeg evigt taknemmelig for, fordi så ender jeg som en, der ikke dur til noget som helst”.

STU – en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse

Da Stine flyttede ind på Ny Fjordbo startede hun på et 3-årigt STU-forløb. STU er en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, og tilbydes til unge under 25 år, som ikke har mulighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse på almindelige vilkår.

”Det var jo ikke den ungdomsuddannelse, som jeg havde drømt om, men det er meget bedre end slet ikke at skulle i skole og bare glemme. Jeg bliver undervist i alle fag herude. Undtagen tysk for det kan læreren ikke – og det ville jeg ellers sygt gerne have,” siger Stine og griner.

Når Stine ikke sidder og sveder over bøgerne, så deltager hun i mange af de andre aktiviteter, der tilbydes på Ny Fjordbo.

”Jeg er på ’Gear ned’, madlavningshold og udehold. Altså – det er jo så fantastisk”, siger Stine, der især nyder aktiviteterne på udeholdet.