Et handicap kan radikalt forandre den måde, man selv og ens omgivelser opfatter mulighederne for at dyrke idræt på. Det kan samtidig være svært at finde mod og overskud til at være idrætsaktiv, når en hjerneskade kommer på tværs af livet. Med ’Ny i parasporten’ vil Parasport Danmark gøre det lettere, for mennesker med handicap, at komme i gang med at dyrke sport. Og blive en del af et fællesskab. Det initiativ bakker Vejlefjord Rehabilitering og Ny Fjordbo op om med Vejlefjord Games. Her får deltagerne mulighed for at prøve kræfter med forskellige sportsgrene, og de bliver introduceret til ’Ny i parasporten’.

BANG! Det høje brag der lyder fra ballonen, da den springer bliver efterfulgt af en endnu højere jubel.

Med bue og pil – og dyb koncentration – har en deltager netop punkteret en blå ballon og scoret 10 point. Det udløser straks anerkendende ord, skulderklap og high-fives fra de ’konkurrenter’, der står omkring ham og hepper, mens de venter på, at det bliver deres tur til at spænde buen og tage sigte.

”Megasejt! Du scorede jo lige maxpoint der” gør fysioterapeuten Sarah Maja Thagaard deltageren opmærksom på. Sammen med en stor del af Vejlefjords tværfaglige medarbejderstab er hun en aktiv medspiller i at guide hver enkelt deltager, så de får den bedst mulige oplevelse og det største udbytte, når de deltager i Vejlefjord Games.

Et godt rehabiliteringsforløb sætter spor

To gange årligt går der for alvor ’sport i den’ på Vejlefjord. Det sker når Vejlefjord Games løber af stablen. Her inviteres patienter og beboere til at deltage i en dag fyldt med fællesskab, motion, konkurrence og hygge.

Sådan har det været de seneste syv år. Hver gang i samarbejde med Parasport Danmark, der stiller rekvisitter og en lille håndfuld instruktører til rådighed for arrangementet. Håbet er nemlig, at dagen også kan inspirere patienter og beboere til at fortsætte med at dyrke idræt, når de bliver udskrevet.

”Vi har en fælles interesse i, at et godt rehabiliteringsforløb er noget, der sætter spor bagefter,” siger Søren Jul Kristensen, der er udviklingschef i Parasport Danmark, om samarbejdet.

Derfor handler Vejlefjord Games også rigtig meget om at introducere patienter og beboere til nogle af de muligheder, der findes for at dyrke forskellige idrætsgrene, når de kommer hjem. For det er ikke kun for motionens skyld, at det kan være en god idé.

 

Idræt rimer på fællesskab

Ifølge Søren Jul Kristensen handler idræt nemlig om meget mere end ’bare’ at dyrke motion. Det handler i lige så høj grad om, at den enkelte bliver en del af et fællesskab:

”Mennesker med handicap er i øget risiko for at føle sig ensomme og isolerede. For dem kan det at blive meldt ind i en idrætsforening og dyrke sport være et rigtig godt bud på, hvordan de kan blive en del af et fællesskab. Der er ufattelig mange positive effekter ved være aktiv i et idrætstilbud, fordi man får opfyldt mange forskellige behov samtidig med, at man dyrker sport.”

Men der skal være tale om det rette match mellem idrætsudøver og idrætstilbud, understreger Søren Jul Kristensen:

”Ellers kan det let blive en dårlig oplevelse, der giver et nederlag. Derfor vil vi gerne bruge ’Ny i parasporten’ til at guide mennesker med handicap hen til det rigtige tilbud, hvor der er en stor chance for at de får en god oplevelse.”

’Ny i parasporten’

’Ny i parasporten’ er et tilbud Parasport Danmark har til mennesker med handicap, som ønsker at dyrke motion og være en del af et rummeligt fællesskab i det lokalområde, hvor de er bosat.

Mere end 500 idrætsforeninger er medlem af Parasport Danmark. De ligger fordelt over hele landet. Dermed er der en god chance for, at de fleste kan finde en klub og sportsgren, der matcher deres behov og ønsker.

For mange er det dog ikke nødvendigvis en specifik sport, de gerne vil gå til, siger Søren Jul Kristensen:

Det handler mest om at komme i gang med at dyrke idræt, og få øjnene op for hvad det kan. Det man får ud af at blive idrætsaktiv afhænger ikke af selve sportsgrenen.”

Størstedelen af de 500 idrætsforeninger er ganske ’almindelige’ idrætsforeninger. De tilbyder hold særligt for mennesker med handicap, eller hold hvor mennesker med handicap inkluderes på almene hold. Som idrætsudøver er man altså ikke direkte medlem af Parasport Danmark, men derimod af den lokale idrætsforening, der har et medlemskab hos Parasport Danmark.

Til Vejlefjord Games får deltagerne viden om ”Ny i parasporten” og hvis en deltager ønsker det, har han eller hun mulighed for at udfylde en formular, og blive kontaktet af en idrætskonsulent fra Parasport Danmark.

Idrætskonsulenterne har tilsammen en bred viden og stor erfaring med at hjælpe en kommende idrætsudøver godt i gang. Og de følger altid op på, om opstarten er gået, som håbet og forventet, fortæller Søren Jul Kristensen.

På Parasport Danmarks hjemmeside kan man til enhver tid udfylde – eller få hjælp til at udfylde – den samme formular, som deltagerne til Vejlefjord Games bliver præsenteret for.

En mulighed for at træne strategier og kompetencer

Området omkring væksthuset og køkkenhaven emmer af koncentreret stilhed hver gang en dartpil bliver kastet mod skiven. ”Hvor mange point er du oppe på nu?” spørger ergoterapeut Charlotte Østergaard Sørensen en deltager. Svaret falder ikke prompte, men kommer da der har været tid til lidt eftertænksomhed.

Vejlefjord Games handler nemlig ikke kun om sportspræstationer. Det er også en god anledning til, at deltagerne kan træne forskellige strategier og kompetencer med støtte fra Vejlefjords medarbejdere.

Fra græsbanen med gå-fodbold lyder der kampråb og høje udbrud fra de to hold, når der enten scores mål eller bolden lige nøjagtigt misser. Gulvet i gymnastiksalen giver en næsten gyngende fornemmelse, når en deltager sender sin bold af sted i spillet boccia. Imens hvisler pilene fra bueskydningsbanen afsted til lyden af grus, der knaser under deltagernes sko eller kørestolens hjul, da de begiver sig afsted på orienteringsløb i parken.

Der er behov for hjælp til at komme i gang

I alt seks forskellige sportsgrene har deltagerne til Vejlefjord Games mulighed for at kaste sig ud i. Men det er kun en lille smagsprøve på de mere end 30 forskellige idrætsformer, som Parasport Danmark gennem deres medlemsforeninger tilbyder.

Selvom der er meget at vælge imellem, så kan det alligevel være en stor udfordring for mange at komme i gang med at dyrke idræt, der er tilpasset mennesker med handicap. Det er Søren Jul Kristensens erfaring efter næsten 30 år i Parasport Danmark, der tidligere gik under navnet Dansk Handicap Idrætsforbund.

Årsagerne er mange, fortæller han. Måske er handicappet nyt og svært at acceptere. Det kan for nogle føles som en overvindelse at møde op til ”handicapidræt”. Andre spørger sig selv: ”Kan idræt overhovedet lade sig gøre for mig længere?” Eller man kender ikke til mulighederne i sit lokalområde, og det opleves uoverskueligt at sætte sig ind i.

”Det første skridt er den største udfordring. Det kan for eksempel være svært at komme hjem fra et rehabiliteringsophold, der er et relativt beskyttet miljø, hvor man bliver ’pushet’ lidt hele tiden. Der kan stadigvæk være brug for et lille skub, når man kommer hjem. Med ’Ny i parasporten’ får vi bolden over på vores banehalvdel. Her kan vi være med til at gøre en forskel, fordi vi får lov til at række ud, når folk tilmelder sig,” siger Søren Jul Kristensen.

Første del af dagen med Vejlefjord Games er gået. De livlige stemmer er stilnet af. For en stund. Patienter og beboere spiser en velfortjent frokost og gør sig klar til et tiltrængt hvil inden eftermiddagens halvleg skydes i gang. Her skal der prøves kræfter med både nye og velkendte discipliner. Til slut modtager alle deltagere et diplom for at have gennemført dagen.

Til efteråret er der igen Vejlefjord Games. Traditionen tro danner Vejlefjords bygninger og den omgivende park igen rammen om en anderledes dag med et andet fokus på træning og fællesskab.

Søren Jul Kristensen er udviklingschef i Parasport Danmark. Med tilbuddet ‘Ny i parasporten’ arbejder organisationen for at skabe bedre muligheder, for at mennesker med handicap kan være aktive i et idrætstilbud.