En livsgave

En vinterdag i 2022 ankom Pernille til et 14-dages ophold på Vejlefjord Rehabilitering og ”blev mødt med en professionel empati udover alle vidder og bredder. Der er en knaldhøj faglighed og en dedikation af den anden verden på stedet – lige fra visitationen til den opfølgning jeg havde med mine tre behandlere for få dage siden. Der er en varme og en stolthed på stedet over det I laver. Det kunne jeg mærke lige fra jeg trådte ind af døren. Hele processen har bare fungeret – kvaliteten har været i top”. Pernille kom til Vejlefjord Rehabilitering med en forventning om at få et ”boost”, men fortæller at hun har fået meget mere: ”Det er en livsgave, som jeg har fået. Det giver sindsro, at kunne forstå hvad kan jeg ændre – og at vide hvordan jeg kan udvide rummet for, hvad jeg kan ændre. Det betyder, at min livskvalitet er højnet.”.

Tværfaglig indsats er afgørende

En morgen for næsten et år siden stødte Pernille bogstaveligt talt ind i det, som hun selv omtaler som et af livets ”skæbneskred”. Kollisionen med en jerntrappe i hjemmet forårsager en hjernerystelse, og da et tungt jernbeslag få måneder senere falder ned og rammer Pernille i hovedet forværrer det de symptomer, som hun allerede oplevede. Inden Pernille kom til Vejlefjord Rehabilitering havde hun søgt hjælp forskellige steder, men uden at opleve afgørende effekt:

Der er meget stor forskel på, hvordan man bliver grebet af systemet, når man står med en hjernerystelse. Det er så vigtigt, at vi taler om en samlet rehabilitering – at det er nødvendigt, at der er flere fagligheder inde over den her komplekse situation – og ikke mindst, at det ikke er dig som er ramt af hjernerystelsen, der skal etablere sammenhængen mellem de her fagligheder. For det kræver en energi og et overskud man simpelthen ikke har. Og et kedeligt resultat kan være, at man blot bliver endnu mere ramt.

På Vejlefjord Rehabilitering blev Pernille mødt af et velforberedt, tværfagligt behandlerteam bestående af fysioterapeut, ergoterapeut, neuropsykolog og optometrist, som i fællesskab tog udgangspunkt i Pernilles personlige situation samt hendes ønsker og mål. ”Jeg synes, at det der virker så stærkt i virkeligheden er tilgangen med de mange fagligheder. At man kigger på krop, adfærd, tanker og følelser på samme tid og med forskellige faglige perspektiver. Det var så eksplosivt, og det virkede! Det var en game-changer, og blev fuldstændig banebrydende for mig. Jeg blev set som Pernille med hjernerystelse – ikke bare som en person med hjernerystelse”.

Motiverende omgivelser

Vejlefjord Rehabilitering virkede straks inspirerende på Pernille, og hun oplevede at den omgivende natur og stedets historie hurtigt kom til at understøtte behandlingen: ”Det var så fedt at komme til et sted, hvor man igennem 120 år har arbejdet med at hjælpe mennesker! De virkemidler, som I bruger, synes jeg er så rigtige. Det her med at inddrage naturen i behandlingen på den måde, som I gør. Det gjorde noget helt særligt for mig og virkede stærkt motiverende”. Under opholdet var Pernille løftet ud af sin hverdag og skulle ikke forholde sig til praktiske gøremål: ”Det er noget ganske særligt i forhold til at gå i et rehabiliteringsforløb, hvor man kommer 1-2 gange om ugen. Det gjorde at de ting, som I gerne ville lære mig lykkedes. Der var ligesom åbnet for sluserne på en anden måde. Jeg var klar!”

Teori vs. praksis

Pernilles fysioterapeut var hurtig til at opdage ”at jeg ankom med hovedet under armen – uden kobling mellem krop og psyke”. Da Pernille fik indsigt i og erfarede, hvilke konsekvenser det har for hende i livet efter en hjernerystelse, oplevede hun et stort gennembrud. ”I tilbageblikket kan jeg se, at jeg har vekslet mellem over- og understimulering. Jeg kendte næsten alle de teorier som neuropsykologen præsenterede for mig – men at få det omsat i praksis til min adfærd og til min krop har været så afgørende, at jeg næsten ikke kan få mine hænder ned over, at det lykkedes på 14 dage. Der begyndte jeg at tro på, at det kunne gå den gode vej”. På Vejlefjord Rehabilitering fik Pernille indblik i, hvordan hjernen fungerer og hjælp til at arbejde med at omlægge tankemønstre: ”Psykoeducation har virkelig gjort mig godt. Jeg har haft rigtig svært ved at forstå, hvorfor de her relativt små stød i min hjerne kan have så kæmpestore, livsomvæltende konsekvenser for mig. Det har givet mig en mental ro og accept, at forstå hvordan hjernen fungerer, at få redskaberne til at lære at leve helt anderledes og muligheden for at træne det. Det her med at mærke efter – det er vejen til det gode liv. Det skal vi alle sammen huske. Selvom det er simpelt er det ikke nødvendigvis det samme som at det er let at gøre. Det har jeg fået hjælp til nu”.